Blog

PET Bottles – CEEII – in the rescue

 

Ανακύκλωση και Αναδάσωση – Μια δεύτερη ευκαιρία

 

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι έχουν ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και έχουν ενεργοποιήσει πολίτες προερχόμενους από όλα τα κοινωνικά στρώματα σε ένα κοινό αγώνα για την σωτηρία του πλανήτη.

Σαφή ένδειξη αυτού του ενδιαφέροντος αποτελεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων που δηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ που έχει σαν στόχο την ριζική αναδιοργάνωση της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος βάζοντας φρένο στην επερχόμενη οικολογική καταστροφή.

Ένα πρόγραμμα που έχει κατατεθεί από τον Τομέα Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΛΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ στη Βουλή των Ελλήνων με αριθμό πρωτοκόλλου 4773/11/ 2019 και οι κύριοι πυλώνες του όπως αναγράφονται αναλυτικά στις παραγράφους του προγράμματος, είναι η πλήρης αξιοποίηση των πλαστικών τα οποία ανακυκλώνονται αντί να καταλήγουν στις χωματερές, καθώς και με την επέκταση του προγράμματος σε στοχευμένα μέτρα για αναδάσωση των πληγεισών περιοχών της Ελλάδας.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος διοργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με αδειοδοτημένους βιομηχανικούς φορείς και επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποβλέποντας σε άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Χάρη στην εθελοντική προσφορά και την έμπρακτη υποστήριξη ευαισθητοποιημένων κοινωνικών φορέων, το πρόγραμμα είναι κατά κύριο λόγο αυτοχρηματοδοτούμενο στηριζόμενο στις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές που γίνονται από τους καλά ενημερωμένους καταναλωτές και επιχειρήσεις και τους κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές.

Η μεγάλη απήχηση του προγράμματος έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια για να πραγματοποιηθούν.

Με τον τρόπο αυτό, αντί να γίνονται δαπάνες, δημιουργούνται έσοδα μέσω ανταποδοτικών κινήτρων για όλους όσους συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα.

Το αίσθημα ικανοποίησης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα έχει πέρα από την ωφέλεια για το περιβάλλον, θετικές κοινωνικές επιδράσεις.

 

Στάδιο 1ο: Συγκέντρωση πλαστικών με ανταποδοτικά κίνητρα

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά για ανακυκλώσιμο πλαστικό κατάλληλο για την κατασκευή προϊόντων.

Οι πλαστικές φιάλες αλλά και όλα τα πλαστικά είδη που συγκεντρώνονται, συνδέονται με ανταποδοτικά κίνητρα υπολογιζόμενα ανά κιλό. 

Πως γίνεται αυτό? 

Ο ενδιαφερόμενος κατεβάζει μέσω Google play στο κινητό του την ψηφιακή εφαρμογή του Ινστιτούτου με την ονομασία ”CEEII Recycle & Reward” όπου εκεί καταγράφονται όλα τα κιλά που μαζεύει, καθώς και οι πόντοι που συλλέγει.

Μόλις συγκεντρώσει τα πλαστικά απορρίμματα, επικοινωνεί με το αρμόδιο Τμήμα του προγράμματος και πηγαίνουμε στο χώρο τους, ζυγίζονται και καταχωρούνται αμέσως οι πόντους του στην εφαρμογή του κινητού του.

Οι πόντοι αυτοί ανταλλάσσονται με προϊόντα που ενδιαφέρουν τον καταναλωτή, δίνοντας κίνητρο στον ίδιο να ανακυκλώνει και να ανταμείβεται.

Η ψηφιακή εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε iOS & Android και λειτουργεί σε όλο τον κόσμο και υπάρχει δέσμευση από πλευράς του Ινστιτούτου για πλήρη ενημέρωση των αποτελεσμάτων των δράσεων και για τα προγράμματα αναδάσωσης και ανακύκλωσης των πλαστικών, καθώς και την ακριβή αποτύπωση των κιλών και την ποιότητα του πλαστικού που συγκεντρώθηκε, όπως και την αποτύπωση του πόσου διοξειδίου του άνθρακα αποφύγαμε  από το να επιβαρυνθεί ο πλανήτης και πόσα κυβικά μέτρα σκουπιδιών αποφύγαμε να καταλήξουν στις χωματερές.

Για τα άτομα που ενδιαφέρονται να δουν τον τρόπο που λειτουργεί η ψηφιακή εφαρμογή, παρέχεται πλήρης ηλεκτρονική ενημέρωση, σκανάροντας το QR Barcode  που βρίσκεται τυπωμένο στην ετικέτα κάθε προϊόντος.

 

Στάδιο 2ο: Αναδάσωση μέσα από το εμφιαλωμένο πόσιμο νερό και πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Εμφιαλωμένο πόσιμο νερό από Ελληνικές πηγές που είναι γνωστές για την άριστη ποιότητά τους χρησιμοποιείται προς κατανάλωση, φέροντας την ετικέτα του προγράμματος ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Η επιλογή κάθε προϊόντος δίνει την δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων αναδάσωσης πληγεισών περιοχών, δίνει ζωή στα καμένα εδάφη με την φύτευση των νέων φυτών και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος παρεμβαίνοντας θετικά στην κλιματική αλλαγή.

Στάδιο 3ο: Η κοινωνική διάσταση του προγράμματος

Για τους ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες, θα υπάρξει δυνατότητα διοργάνωσης σεμιναρίων από τις ομάδες των εθελοντών που θα έχουν τεχνικό περιεχόμενο σχετικά με τα στάδια ανακύκλωσης των πλαστικών είτε θα σχετίζονται με τον τρόπο που οι δράσεις αυτές επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή.

Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια γενική εικόνα και ένα ποσοτικά προσδιορισμένο απολογισμό της ωφέλειας που προέκυψε για την κοινωνία και το περιβάλλον από την προσφορά τους, πέρα από την καθαρά οικονομική ενίσχυση του ταμείου τους.

Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των δράσεων έχει σαν σκοπό να πείσει τους συμμετέχοντες ότι δεν χρειάζεται να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, πολύ δε περισσότερο όταν οι προσπάθειες αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα εδραιώνεται το αίσθημα του καθενός σε ατομικό επίπεδο σχετικά με την δύναμη που έχουν οι επιλογές του σαν απλού καταναλωτή. Είναι η δύναμη αυτή που αποτελεί μοναδική λύση, αφού αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές ηγεσίες και οι μεγάλες βιομηχανίες αδυνατούν να πάρουν την κοινωνική τους ευθύνη και να βάλουν φρένο στην συνεχιζόμενη καταστροφή.

Το μόνο που έχει να κάνει στην περίπτωση αυτή είναι να επιλέξει πόσιμο νερό άριστης ποιότητας με το ίδιο κόστος της αγοράς και τα προϊόντα με την ετικέτα του προγράμματος ”ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, κερδίζοντας από την ανταποδοτική ανακύκλωση, συνεισφέροντας στην δενδροφύτευση της χώρας του και αποκτώντας γνώσεις και εφόδια που μπορεί να του δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο για μια νέα σταδιοδρομία στην ζωή του.

 

Οι εθελοντικές ομάδες που στηρίζουν το πρόγραμμα αυτό είναι οι: 

 

Εθελοντική ομάδα Beach Cleaning

 

Εθελοντική ομάδα ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.

 

Εταιρία Ανακύκλωσης προϊόντων Αφοι Φλώρου Α.Ε.

 

..

Κατεβάστε την εφαρμογή CEEII – Recycle Rewards

Android:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evolution.recycle

iOS:  https://apps.apple.com/cg/app/ceeii-recycle-rewards/id1570279405

 

 

 

Κατεβάστε τα έντυπα του προγράμματος “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έντυπο ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ

Εθελοντική ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ